flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Україні розпочали офіційно функціонувати підсистеми (модулі) ЄСІТС

08 жовтня 2021, 15:07

З 5 жовтня 2021 року розпочали офіційно функціонувати окремі підсистеми (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи:

  • «Електронний кабінет»;
  • «Електронний суд»;
  • Підсистема відеоконференцзв’язку.

Задля успішного користування сервісами згідно з вимогами чинного процесуального законодавства адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування та суб’єкти господарювання державного та комунального секторів економіки мають зареєструвати офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку.

Використання підсистем (модулів) ЄСІТС здійснюється у порядку, визначеному Положенням про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженим рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21, та нормами процесуального законодавства, що регулюють порядок вчинення таких дій після початку функціонування відповідних підсистем (модулів) ЄСІТС.

Відповідне оголошення надруковане у газеті «Голос України» №168 (7668) від 4 вересня 2021 року на 15 сторінці та на веб-порталі Судова влада України.

Відповідно до п.59 розділу IV «Перехідні положення» Положення про ЄСІТС встановленно, що до початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС процесуальні та інші документи можуть подаватися до суду в електронній формі з використанням офіційної електронної адреси  або адреси електронної пошти, з якої надійшли документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. До початку функціонування всіх підсистем (модулів) ЄСІТС  суд надсилає документи у справах або на  офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти, з якої надійшли до суду документи, засвідчені кваліфікованим електронним підписом. 

Процесуальні та інші пов’язані з розглядом судових справ документи, подані до суду в електронному вигляді з будь-якої не забороненої в Україні адреси електронної пошти реєструються у випадку якщо такі документи підписані кваліфікованим електронним підписом.

Також введено в дію ряд норм процесуальних кодексів відповідно до яких змінюється порядок вчинення дій, пов'язаних з початком функціонування ЄСІТС.

1.Змінюється порядок та форма подачі процесуальних документів до суду.

  1. Запроваджується обов’язок реєстрації в суді процесуальних документів, поданих до суду в електронній формі.
  2. Передбачається механізм сканування процесуальних документів, які надійшли до суду в паперовій формі.
  3. Розгляд справи, її формування та зберігання, як і раніше, здійснюватиметься в паперовій формі.
  4. Запроваджується у судів можливість надсилання сторонам справи повідомлень чи процесуальних документів в електронній формі.
  5. Можливість ознайомлення з матеріалами справи в електронному вигляді.
  6. Можливість надсилання засобами ЄСІТС копій документів, поданих до суду однією стороною, іншій стороні по справі, якщо вона зареєстрована в ЄСІТС.
  7. Змінюється порядок подачі до суду апеляційних та касаційних скарг в електронній формі.
  8. Змінюється порядок проведення та фіксації судових засідань в режимі відеоконференції.

Детальні інструкції стосовно порядку роботи кожної з підсистем (модулів) розміщені на вебсторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за вебадресою https://wiki.court.gov.ua.

Відео-інструкції про порядок роботи в Електронному кабінеті розміщені на кожному кроці роботи програмного забезпечення (кнопка "Відеоінструкція" у верхній правій частині сторінки (https://cabinet.court.gov.ua). Також вказані відеоролики доступні для перегляду на каналі YouTube "Електронний кабінет" https://www.youtube.com/channel/UCbZOPgWYEgmyGG1V-RF8RJg